Dealul Kincses Kodáros

Dealul Kincses Kodáros – Cazare Praid

Dealul Kincses Kodáros e un loc care îşi păstrează tainele până azi. Pe colina sa se află o gura de sifon de 30 de centimetri. Mulţi credau că sub ea se află o peşteră plină de comori, de pe vremea regelui Darius.

   În secolul al 13-lea versanul sudic servea drept cariera cu ocazia construirii bisericii din Ocna de Sus. Probabil aceste urme erau interpretate ca râmăşiţele unui turn de supraveghere din timpul romanilor. Deşi aceasta teorie nu s-a putut confirma ulterior, locul a fost declarat sit archeologic.

    În secolul al 19-lea un tânăr scoţian, vrăjit de mirajul comorii, a angajat mineri  pentru a săpa în stănca seaca un coridor de 4 m  spre peştera presupusă. În timpul lucrărilor s-a indrăgostit de fata gazdei unde locuia, si a luat-o de nevasta. Au sistat lucrările, si cu banii rămaşi si-au cumpărat doua mori pe valea răului Nyikó. 

Între cele două războaie mondiale crasmarul armean din sat finanţează continuarea lucrărilor. O baba deprins cu vrăjitorii, a prezis tinerilor muncitori, ca peştera fiind bleştemată, cei care o vor găsi vor sfărşi prin chinuri groaznice. Cei avizaţi au abandonat lucrarea de frică.

  Pe cămpul de sub deal se află cimitirul satului, unde s-au consemnat mai multe pietre cu inscripţii străvechi.

Szász Tibor András